Dobrze zbilansowana dieta w ciąży zapewnia prawidłowy rozwój dziecka oraz lepsze samopoczucie mamy. Badania wykazują, że kobiety dbające o prawidłową dietę szybciej wracają do formy po porodzie. Co powinna więc zawierać dieta przyszłych mam, a tym samym ich dzieci, aby dostarczała ona wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

  • Woda – w ciąży dostarczaj jej organizmowi minimum dwa litry dziennie</li
  • Jajka – dostarczają wielu potrzebnych składników odżywczych, warto je włączyć do swojej diety
  • Ciemne, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, makarony i płatki owsiane
  • Warzywa – szczególnie poleca się: fasolę, szparagi, kapustę, paprykę, ziemniaki, szpinak, pomidory, ogórki kiszone, sałatę, marchew
  • Owoce – owoce cytrusowe, truskawki, maliny, jabłka czy gruszki
  • Produkty mleczne – mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery żółte i twarogowe (ale należy unikać serów pleśniowych i miękkich, takich jak camembert). W przypadku uczulenia warto zastąpić fasolą i migdałami
  • Ryby – najlepiej wybierać ryby hodowlane i morskie
  • Chude mięso – wołowe, drobiowe, cielęce czy wieprzowe

Pamiętajcie, że wasza dieta powinna być zróżnicowana, dlatego warto dostarczać wszystkie rodzaje produktów. Najważniejsze, aby były one świeże i w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Oczywiście należy odstawić stosowanie wszelkich używek, jak na przykład alkohol, czy papierosy, które nawet w niewielkich ilościach mogą mieć negatywny wpływ na rozwój maluszka.

Samopoczucie kobiety w ciąży jest równie ważne jak jej fizyczna forma, dlatego warto od czasu do czasu zjeść ulubione lody czy czekoladę, które na pewno poprawią humor przyszłej mamie. Zachcianki ciążowe to także nieodłączny element ciąży. O tym, na jakie zachcianki możemy sobie pozwolić, a jakich unikać, piszemy w artykule o zachciankach ciążowych.

Szpital Łubinowa 3 © 2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.